کلید حد یا لیمیت سوئیچ اشنایدر (Limit Switch) قطعه‌ای از تجهیزات الکترومکانیکی است که با استفاده از قطعات مکانیکی، با حضور یک ماده یا شی‌ء، به فعالیت می‌پردازد. از میکروسوئیچ‌ها برای کنترل حد، کنترل حالت، نمایش وضعیت، شمارش قطعه و سایر کاربردها استفاده می‌شود. لیمیت سوئیچ‌ها معمولاً در تنظیمات صنعتی، امکان تشخیص حضور و نزدیکی یا عدم وجود یک ماده یا شی‌ء را دارند. به لیمیت سوئیچ‌هایی که در ابعاد کوچک ساخته می‌شوند، میکروسوئیچ نیز گفته می‌شود.

لیمیت سوئیچ چیست و چه کاربردی دارد؟

برای اولین بار، لیمیت سوئیچ به منظور تعریف محدودیت حرکت یک شیء مورد استفاده قرار گرفت و به همین دلیل آن‌ها را "کلید محدودکننده" نامیدند.

نحوه کار لیمیت سوئیچ اشنایدر

روش عملکرد لیمیت سوئیچ‌ها به این صورت است که زمانی که یک جسم با محرک در تماس قرار می‌گیرد، کنتاکت‌های لیمیت سوئیچ وصل یا قطع شده و این باعث تغییر وضعیت مدار الکتریکی می‌شود.

انواع کاربردهای لیمیت سوئیچ

لیمیت سوئیچ‌ها به دلیل استحکام، سهولت نصب و عملکرد قابل اعتماد در محیط‌های مختلف، در کاربردهای گوناگونی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این کاربردها شامل ماشین‌های برش، نوارهای نقاله، ماشین‌های تراش خودکار، جرثقیل‌ها و بالابر‌ها و به طور کلی در اکثر ماشین‌هایی که کنترل حرکت ابعادی در آن‌ها مورد نیاز است می‌شود. اغلب لیمیت سوئیچ‌ها با استفاده از یک رله کنترلی، یک کنتاکتور و یا به عنوان ورودی در یک PLC (کنترلر منطقهٔ برنامه‌پذیر) مورد استفاده قرار می‌گیرند.

اگرچه با پیشرفت تکنولوژی و توسعه سنسورهای الکترونیکی، سنسورهای مجاورتی به جای لیمیت سوئیچ‌ها بیشتر استفاده می‌شوند، اما هنوز هم به دلیل برخی از مزایایی که لیمیت سوئیچ‌ها نسبت به سنسورهای مجاورتی دارند، در برخی موارد از آن‌ها استفاده می‌شود.

انواع لیمیت سوئیچ‌ها در اشکال و اندازه‌های گوناگون نظیر فشاری ساده، اهرم دار، آنتنی، غلطکی و فنری برای کاربردهای مختلف در صنعت موجود است.

مزایای استفاده از لیمیت لیمیت سوئیچ اشنایدر عبارتند از:

  1. راحتی نصب، استفاده آسان و قیمت مناسب
  2. دارای بدنه‌ای مقاوم در برابر شرایط محیطی مختلف
  3. دقت و تکرارپذیری بالا
  4. تحمل جریان بیشتر نسبت به سایر سنسورها
  5. مقاومت در برابر نویز الکتریکی
  6. عدم جریان نشتی و حداقل افت ولتاژ
  7. عملکرد ساده تیغه‌های NO (بدون تماس) و NC (با تماس)

معایب استفاده از لیمیت سوئیچ‌ها شامل:

  1. عمر کمتر کنتاکت‌ها نسبت به سنسورهای مجاورتی
  2. عدم قابلیت استفاده در همه کاربردهای صنعتی
  3. خرابی قسمت‌های متحرک

در انتخاب یک لیمیت سوئیچ، نکات زیر را باید رعایت کرد:

  1. نوع لیمیت سوئیچ مورد نیاز (اهرمی، قرقره‌ای، فشاری و غیره)
  2. جنس بدنه لیمیت سوئیچ (فلزی، پلاستیک و ...)
  3. شکل ظاهری و ابعاد فیزیکی لیمیت سوئیچ (ابعاد و شکل ظاهری آن که باید با محیط و کاربردهای خاص سازگار باشد)